Drie weken Laos met kinderen

Een rondreis in Laos staat garant voor een authentieke avontuur met schilderachtige uitzichten, de mooiste zonsondergangen en spannende ervaringen. Laat me je meenemen op een betoverende ontdekkingsreis naar een land met een rijke geschiedenis, sterke Franse invloeden en vol verrassingen.

Hoe geraak je er?

Er zijn twee internationale luchthavens in Laos, namelijk Vientiane en Luang Prabang.

Je kan Laos ook over land binnengaan via Chiang Rai, in het noorden van Thailand, of via Bangkok.

Vluchten naar Thailand zijn goedkoper te vinden dus mogelijk kan je jouw reis naar Laos dus ook combineren met een reis naar Thailand.

Naar Laos via Chiang Rai, Thailand

Chiang Rai is een ondergewaardeerde stad in het noorden van Thailand. Ze is vooral gekend omwille van de White Temple die vaak door dagtoeristen vanuit Chiang Mai bezocht wordt. De stad en de ruimere omgeving hebben echter veel meer te bieden en vormen dus een ideale uitvalsbasis voor je reis naar Laos.

Vanuit Chiang Rai neem je de lokale bus richting Chang Kong. Hiervoor ga je naar busterminal 1. Je hoeft vooraf geen ticket te kopen want je betaalt op de bus zelf. Prijzen (december 2023) zijn 90 bath voor een volwassene en 60 bath voor een kind. Wellicht gaan kinderen onder een bepaalde leeftijd ook gewoon gratis mee, maar voor onze kinderen moesten we dus betalen. Geef op de bus aan dat je afgezet wilt worden aan de Freedom Bridge. Hiervoor betaal je 50 bath per volwassene extra. Het bespaart je een onnodige tuktukrit van Chang Kong naar de Freedom Bridge, en heel wat tijd.

Aan de Freedom Bridge ga je door de douane. Je moet pasfoto’s afgeven voor je visa. Voor je visa betaal je (december 2023) 40 dollar per persoon. We hebben wisselende verhalen gehoord over het wisselen van bath en andere currency aan de grens, dus onze tip is om hier dollars te voorzien.

Aan de douane kan je ook een ATM vinden waar je je eerste Laotiaanse kip kan afhalen. Verschiet niet, maar in eensklaps ben je miljonair.

De Freedom Bridge rijd je in nog geen vijf minuten over met een bus (waarvoor je ook moet betalen). Daar staan songthaews (grote gedeelde tuktuks) te wachten om je naar Ban Houayxay te brengen. Hier durven ze goed doorrekenen om je naar de stad te brengen en aangezien hier geen Grab is, hebben ze een monopolie. Aarzel echter niet om alsnog af te dingen.

Op vier uur tijd sta je van Chiang Rai in Ban Houayxay. Welkom in Laos.

Naar Laos via Bangkok, Thailand

Je kan vanuit Bangkok op verschillende manieren in Laos geraken. Er zijn vluchten naar Vientiane en Luang Prabang, die respectievelijk 1 à 1,5 uur duren. Daarnaast kan je ook de trein of de bus naar Nong Khai nemen, een halfuur van Vientiane.

Hiervoor kan je steeds Rome2Rio raadplegen.

Naar Laos via Cambodja

Je kan Laos ook langs het zuiden betreden door via Siem Reap of Phnom Penh een bus naar Stung Treng te nemen. Van daaruit kan je met een minivan tot in Nakasong geraken van waaruit je een ferry naar Don Det kan nemen.

Reisroute Laos van noord naar zuid

Je kan een rondreis in Laos maken van het noorden naar het zuiden (of omgekeerd). Wij begonnen in het noorden in Ban Houayxay, net aan de grens met Thailand.

Ban Houayxay

Wat Jomkhao Manylath – 📷 Lucas

Ban Houayxay is prachtig gelegen aan de Mekong en dat is meteen ook de reden waarom we hier zijn. Van hieruit zullen we namelijk de tweedaagse slow boat nemen naar Luang Prabang.

Het dorp is niet de allerspannendste plek om je reis in Laos te starten. Het bestaat uit één straat met hotels en restaurants en telt één tempel. De prijzen zijn hier aan de duurdere kant, maar maak je geen zorgen, dit is zeker geen voorbode voor wat komen gaat.

Een heel uniek avontuur dat je vanuit Ban Houayxay kan ondernemen is de Gibbon Experience, een conservatieproject in het Bokeo-woud. De ervaring bestaat uit een driedaagse trekking naar ‘s werelds hoogste boomhut omringd door -hoe kan het ook anders- gibbons. De ervaring is wel eerder aan de duurdere kant met prijzen van €325 per persoon (Classic tour 3 dagen/2 nachten). Deelnemers zijn welkom vanaf acht jaar.

Aangezien Marloes nog te jong was en de prijzen een serieuze hap uit ons budget zouden nemen, hebben wij deze ervaring zelf niet gedaan. Ik vond hem echter wel het vermelden waard door lovende aanbevelingen van onder andere Eliot Stein (The Washington Post).

“Not only is this exhilarating adventure one of the most unforgettable experiences in Southeast Asia, it’s also one of its most effective conservation concepts.”

Eliot Stein | The Washington Post

Tweedaagse slowboat naar Luang Prabang

We laten het slaperige Ban Houayxay achter ons en nemen de slowboat naar Luang Prabang. Over de slowboat zijn wisselende verhalen te vinden. De ene vindt het verschrikkelijk, de ander kan er alleen met lof over praten. Wij behoren tot de laatste categorie en genieten van elke minuut op de boot.

De setting van de boot is een verhaal apart, en er zijn uiteraard ook verschillende varianten te vinden gaande van de luxeboten over de Mekong tot de allergoedkoopste (die wij uiteraard namen). Onze slowboat bestaat uit rijen losstaande autostoelen, en heeft een kleine bar waar noodles, chips en een aantal dranken worden verkocht. Achteraan de boot kan je de enorme, luide motor vinden. De ramen zijn open en het landschap passeert gemoedelijk voorbij.

We spreken met de kinderen af om geen elektronica te gebruiken aan boord en zo uren naar het landschap te kijken. We spotten buffels in de modder, maar vooral het authentieke leven van mensen aan de Mekong. Vrouwen die de was komen doen, kinderen die in het water spelen, vissers die het eten op tafel moeten brengen,…

Na de eerste dag stoppen we in Pakbeng. Vooraf boeken hoef je hier zeker niet te doen. Ze staan je hier met bordjes op te wachten en brengen je van de pier naar het verblijf en terug, voor bijna geen geld. We kregen zonder probleem een familiekamer voor nog geen €20 per nacht met airco en een warme douche.

Zonsondergang Pakbeng

De betoverende zonsondergang boven de Mekong vormt het perfecte decor voor het begin van een avontuurlijke verkenning van Pakbeng. Het is een klein maar bruisend dorp met tal van restaurants, luide muziek en gestrande reizigers die er een dagje blijven voordat ze opnieuw de Mekong op gaan.

De tweede dag was heel bijzonder. Onderweg stopt de boot regelmatig om lokale mensen van boord te laten, en op twee plekken waren veel kinderen. Op de eerste plaats klommen de kinderen langs de rand van de boot om armbandjes te verkopen. Op de tweede plaats stonden de kinderen een beetje vanop de kant te kijken.

We hadden de afgelopen uren al zoveel armoede zien passeren dat de kinderen graag iets van hun speelgoed wilden afgeven. Lucas nam een speelgoedmannetje en ging naar de rand van de boot. Er sprongen wel twintig kinderen het water in en de glimlach op hun gezichten… echt om nooit te vergeten. Van het een kwam het ander, en ook Marloes wou vanalles afgeven. Andere mensen aan boord volgden het voorbeeld en gaven zonnebrillen, fruit en geld.

Bij het wegvaren zagen we de kinderen met al het nieuwe speelgoed spelen, met een veel te grote zonnebril op en allemaal lachende gezichten. Een enorm aangrijpend moment waar ik later nog vaak aan moest terug denken. Voor Marloes was dit alleszins het mooiste moment van onze tweedaagse boottrip naar Luang Prabang, en ik ben het volledig met haar eens.

Charmant Luang Prabang: het cultureel hart van Laos

Luang Prabang straalt een betoverende charme uit. Erkend als UNESCO-Werelderfgoed strekt deze stad zich uit langs de oevers van de Mekong-rivier.

De stad nodigt uit voor een stadswandeling. Hierover schreef ik een uitgebreide post die je hier kan terug vinden. Daarnaast kan je er ‘s morgens ook het ritueel van de aalmoezen bijwonen. Een bijzonder spiritueel ritueel waar je vroeg moet voor opstaan (is ons niet gelukt), maar waar helaas ook busjes vol toeristen op af komen.

Vanuit Luang Prabang kan je ook een mooie daguitstap maken naar Kuang Si Falls, de meest iconische watervallen van het land. Je kan hier ofwel met een tour naartoe gaan (vaak in combinatie met Pak Ou Caves) of met een scooter.

300*250

Kuang Si Falls

De weg van Luang Prabang naar Kuang Si Falls voert door een schilderachtig landschap met weelderige groene heuvels en traditionele Laotiaanse dorpen, waardoor je een glimp opvangt van het lokale leven.

Je kan je parkeren op de reusachtige parking (want nee, je zal hier niet alleen zijn) van waaruit je met een elektrisch karretje tot aan de ingang gebracht wordt. Eens betaald, kom je eerst voorbij een Bear Rescue Center, een Australisch initiatief om de Aziatische, zwarte beren (ook nog: maanberen) te beschermen die slachtoffer waren van illegale handel en mishandeling.

Daarna volgt een korte wandeling tot aan de watervallen. Het is een betoverend schouwspel van turquoise poelen en witte kalkstenen terrassen. Je kan zwemmen in het kristalheldere water, al is het water wel ijskoud. Er zijn twee plekken die ideaal zijn om te zwemmen. Ofwel de poel helemaal aan het begin, ofwel degene aan een iets hoger gelegen terras aan de boom (zie foto).

Op de terugweg van Kuang Si Falls kan je stoppen voor een drankje of hapje bij één van de rijstvelden.

Lunch bij de rijstvelden

Authentiek Nong Khiaw

Nong Khiaw is een klein, schilderachtig dorpje ten noorden van Luang Prabang en tevens één van onze favoriete plekken. Het is gelegen aan de oevers van de Nam Ou-rivier en omgeven door indrukwekkende, kalkstenen bergen.

Ik schreef er een blog over met alle redenen waarom deze unieke bestemming niet mag ontbreken op je rondreis door Laos. Deze kan je hier vinden.

Wij splitsten ons verblijf in Luang Prabang op in een paar dagen voor en een paar dagen na Nong Khiaw, maar je kan ook meteen doorgaan naar Vang Vieng.

Avontuurlijk Vang Vieng

In twee uur sta je met de trein van Luang Prabang in Vang Vieng. Het treinsysteem in Laos is modern, de treinen zijn van alle gemakken voorzien en de controle is strenger dan op eender welke luchthaven.

We zagen dat veel toeristen op die manier van een zakmes, muggenspray en zelfs deodorant ontriefd werden.

Vang Vieng wordt omringd door indrukwekkende karstbergen en wordt doorkruist door de Nam Song-rivier. Het is een speeltuin voor de avontuurlijke reiziger is Vang Vieng. Je kan hier kajakken, tuben en klimmen. Maar daarnaast kan je ook geniet van de prachtige Blue Lagoons.

Voor zonsondergang en bij zonsopgang zal je her en der luchtballonnen spotten. Een ballonvaart in Vang Vieng is een unieke ervaring. Er zijn verschillende maatschappijen die ballonvaarten organiseren maar je kan dit best tijdig reserveren om teleurstelling te vermijden.

Vientiane

Met de trein sta je op nog geen 50 minuten in de hoofdstad van Laos. Vientiane is de hoofdstad en grootste stad van Laos, net zoals de meeste steden hier in Laos, gelegen aan de oevers van de Mekong-rivier. Het is een stad met een sterke Franse koloniale invloed die je voornamelijk kan terug vinden in de architectuur en gastronomie.

Een bezoek aan de avondmarkt en de kermis mag zeker niet ontbreken. Daarnaast is ook de overwinningspoort Pantuxay het bekijken waard. Het is gebouwd in 1957 en is een eerbetoon aan degenen die vochten voor de onafhankelijkheid van Laos van Frankrijk. Het ontwerp is geïnspireerd op de Arc de Triomphe in Parijs, maar met Laotiaanse architecturale elementen zoals traditionele reliëfs en decoraties.

Pakse

Een heerlijke slaapbus brengt ons in 13 uur naar Pakse, de stad gelegen aan het Bolavenplateau. In Pakse kan je scooters huren om één of meerdere watervallen te bezoeken. We kozen voor enerzijds een viewpoint bij Tad Fane en anderzijds lekker zwemmen in het ijskoude water bij Tad Champee.

Tad Fane waterval
Tad Champee waterval

Aan de overkant van de Mekong bevindt zich Wat Phousalao, een grote gouden Buddha bovenop een rots met uitzicht op Pakse. Een leuke stop als je wat extra tijd hebt.

Wat Phousalao

De 4000 eilanden, Don Det

Vanuit Pakse sta je in vier uur met een minivan en ferry in het prachtige Don Det. Onze laatste stop in Laos, een eiland temidden van de 4000 eilanden op de Mekong, vlakbij de grens met Cambodja.

Don Det was voor ons mogelijk de grootste verrassing in Laos. De vibe op het eiland is superfijn. Op de meeste plekken kan je fietsen huren om het eiland rond te fietsen, er hangt een heel gemoedelijke sfeer, en je kan genieten van de mooiste zonsondergangen.

Daarnaast zijn er ook verschillende watervallen te bezoeken, zoals de Li Phi Somphamit watervallen op Don Khon, of de snelste waterval ter wereld Khone Phapeng.

Let wel! Hier kan malaria zijn. Zorg dus dat je hier voldoende op voorbereid bent.

Budget Laos

Laos was één van de goedkoopste landen waar we ooit geweest zijn, en als we het konden over doen, hadden we er graag nog een paar weken langer gebleven.

In totaal verbleven we er drie weken en gaven we €117 per dag uit (voor een gezin van vier).

🍴 Eten en drinken: €716,87 ~ €37,73/dag ~ €9,43 pppd
💤 Verblijf: €520,65 ~ €27,40 dag ~ €6,85 pppd
🛶 Lokaal transport: €406,99 ~ €21,42/dag ~ € 5,36 pppd
🛒 Winkelen/inkopen: €98,75 ~ €5,20/dag ~ € 1,30 pppd
💦Excursies/Activiteiten: €143,27 ~ €7,54/dag ~ €1,89 pppd (dit is exclusief de ballonvaart die we cadeau kregen)
🛍️ Persoonlijke uitgaven, wasjes, bankkosten: €152,21 ~ €8,01 dag ~ €2 pppd
📄 Visa: €148,25
📱 E-sim: €49

Ook zin gekregen in een reis naar Laos? Zijn er nog zaken die je graag wilt weten? Bekijk onze volledige reisroute op Instagram en stuur ons een berichtje.

Plaats een reactie