Wat te doen in Koh Lipe? | Rondreis Thailand

Één van de mooiste eilanden in het zuiden van Thailand is Koh Lipe. Met ongerepte stranden en kristalhelder water een fantastische bestemming voor snorkel-en duikavonturen. Het levendige centrum laat het eiland bruisen, en zorgt ervoor dat er jaarlijks honderdduizenden toeristen naar het kleine eiland afzakken.

Hoe geraak je er?

Koh lipe is vlot te bereiken met een speedferry vanuit Langkawi of Ko Lanta. Daarnaast kan je ook met een ferry (en eventueel minivan) in enkele uren in Krabi/Ao Nang geraken.

Ter plaatse kan je het ene na het andere bureau vinden, dus tickets hoef je niet vooraf te kopen.

De ferryprijzen liggen wel aan de hogere kant. Maar dat is hier in het zuiden van Thailand inmiddels geen verrassing meer.

Als je vanuit Maleisië komt geef je je paspoort af bij het opstappen op de ferry en kijkt de douane in Thailand al je gegevens na (op het strand) vooraleer je je weg op het eiland kan verderzetten.

Ferry Koh Lipe

Het eiland

Vanaf Pattaya Beach tot Sunrise beach kan je Walking Street vinden, een bruisende straat met vele restaurants, winkels en toerismebureaus. Het eiland is klein genoeg om te voet te verkennen, maar je kan er ook tuktuks en longtailboten vinden die je van de ene naar de andere plek brengen.

De ferry’s vertrekken vanaf Pattaya Beach, een paradijselijk strand met helder water en pittoreske longtailboten. Dit is vooral een plek van vertrek en aankomst en altijd een drukte van jewelste, dus dit is wellicht niet het strand waar je de komende dagen rustig zal vertoeven.

Sunrise beach is een prachtig, rustig strand met een mooi uitzicht op de nabijgelegen eilandjes Ko Adang en Ko Kra.

Ten slotte heb je ook Sunset beach, gekend omwille van – hoe kan het ook anders – de prachtige zonsondergangen. Het is meer afgelegen dan de andere twee stranden, en telt maar enkele eetplekjes.

Daarnaast heb je nog een aantal kleinere strandjes die weinig tot niet ontwikkeld zijn.

Ko Lipe

Wat kan je doen in Koh Lipe?

Koh Lipe leent zich uitstekend om te relaxen. Toch zijn er heel wat activiteiten te ondernemen voor de actieve reizigers zoals wijzelf.

Kajakken naar Ko Kla

Één van de tofste activiteiten is kajakken of zwemmen naar Ko Kla. Je kan de kajaks op Sunrise Beach huren per uur of per dag. Het kleine, onbewoonde eiland ligt slechts een paar honderd meter van Sunrise Beach af en biedt een mooi uitzicht op Koh Lipe en Ko Adang.

Duiken

De prachtige onderwaterwereld, rijke biodiversiteit en het heldere water maken van Koh Lipe een ideale duikbestemming. Er zijn dan ook diverse duikorganisaties op het eiland te vinden.

De twee populairste duiklocaties rondom Koh Lipe zijn:

  1. 8 Mile Rock: Deze duikplek ligt ten westen van Koh Lipe en is één van de mooiste duiklocaties. De minimale diepte is er 16m, maar je kan er tot 45m duiken. Er worden regelmatig walvishaaien gespot, maar zelfs als je deze iconische dieren niet tegen komt, is het onderwaterleven echt de moeite. Denk aan makrelen, tonijnen, barracuda’s, leeuwvissen, schorpioenvissen,.. maar ook luipaardhaaien, adelaarsroggen, duivelsroggen en manta’s sieren de ongerepte wateren. Er staat dikwijls een sterke stroming, en duikers dienen een Advanced Open Water of 2* brevet in het bezit te hebben.
  2. Stonehenge: Stonehenge is een onderwaterformatie van grote granieten rotsblokken die verschillende soorten koralen en zeeleven herbergen, zoals murenen, octopussen en scholen tropische vissen. Een groot deel van het rif bestaat uit witte, roze en paarse koralen. Ook hier worden luipaardhaaien gespot. Je duikt hier tussen 5 en 27m.

Maar daarnaast zijn er tal van duiklocaties voor elk niveau.

Duiklocaties – Forra Diving Resort

Ik ging duiken met duikorganisatie Forra Diving Resort, al meer dan twintig jaar uitgebaat door een Fransman met PADI, CMAS en SDI certificaten.

Hike Koh Adang Island

Op slechts een kleine afstand met de taxiboot kan je Koh Adang vinden, een ongerept eiland met weinig bebouwing, en vooral heel veel jungle. Een activiteit die je hier zeker kan ondernemen is de hike naar het viewpoint, dat een spectaculair zicht op Koh Lipe geeft.

Je hebt drie verschillende uitzichtpunten, de ene al spectaculairder dan de andere. De tocht gaat door de jungle en vereist een beetje klimwerk over rotsen en takken. Wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe.

Nu je toch op Koh Adang bent, kan je genieten van het prachtige onderwaterleven. Het ondiepe water met koraal aan de kust leent zich uitstekend om verschillende tropische vissen, Nemo-visjes en zelfs een blauwgespikkelde pijlstaartrog te zien.

Snorkeltour

Hoe kan je de prachtige onderwaterwereld beter verkennen dan met een snorkeltour. We trokken er een dag op uit voor de Four Islands tour en snorkelden rond Jabang, Koh Adang, Koh Yang, Koh Rawi en Koh Hin Ngam. Er zijn echter ook diverse andere tours te vinden.

Strandwandeling en zwemmen Sunrise beach

Een eiland roept om tijd op het strand, en de prachtige stranden van Koh Lipe zullen je zeker niet teleurstellen. Je kan ook gemakkelijk zwemmen in het ondiepe water, maar omwille van het vele koraal, zijn waterschoenen wel handig!

Sunrise Beach

Zonsondergang Sunset Beach

Met een tuktuk of te voet kan je naar Sunset Beach gaan, van waar je kan genieten van een kleurrijke zonsondergang boven de Andamanse zee.

Zonsondergang Sunset Beach

Waar logeren op Koh Lipe?

Koh Lipe is een klein eiland, dus waar je ook verblijft, echt heel erg ver van alles kan je nooit zijn. Wij kozen voor een verblijf in Forra Diving Resort op enkele meters van Sunrise Beach.

We sliepen in een bamboe bungalow met een toffe centrale verzamelplaats. Voor luxe en comfort moet je hier niet zijn, maar de kinderen vonden het fantastisch om in een bamboe stapelbed te slapen, en de ligging op 100 meter van het strand is een plus!

Heb je nog vragen over je reis naar Koh Lipe? Aarzel niet mij een berichtje te sturen.

Plaats een reactie