Wat te doen in Valencia? | Ideale citytrip in Europa

Valencia is één van mijn favoriete, Europese steden. Als het niet voor de overheerlijke tapas is, dan wel voor de Spaanse cultuur, de architectuur, en het strand met palmbomen. In mijn ogen is het de ideale citytrip of je nu alleen, met vriendinnen of met je gezin gaat. Er valt voor iedereen wat te beleven.

Valencia is gelegen aan de Middellandse zee, en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de monding van de rivier de Turia en heeft een mild mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters.

Goed nieuws dus want je kan de stad in elk seizoen bezoeken! Zelfs in de wintermaanden liggen de temperaturen tussen de 8 en 18 graden.

Waar verblijven in Valencia?

Valencia is de derde grootste stad van Spanje na Barcelona en Madrid. Er zijn 19 districten en meer dan tachtig verschillende wijken.

Mijn lievelingsplek is in district Quatro Carreres en de wijk aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Het is een minder genoemde locatie maar met de ligging vlak aan het prachtige Ciudad de las Artes y las Ciencias en bijgevolg ook aan het Túriapark een ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen.

Vanuit ons laatste hotel “Valencia Oceanic Affiliated by Meliá” hadden we niet alleen uitzicht op Ciudad de las Artes y las Ciencias, we zaten daarnaast op slechts 3,5 km van het oude centrum, 2,3 km van de Mercat, 2,5 km van Ruzafa en slechts 2,6 km van het strand. Afstanden die dus gemakkelijk te voet te doen zijn!

Uitzicht vanaf het hotel

Er zijn natuurlijk ook andere wijken die de moeite waard zijn!

Als je liefst in de stad verblijft is Ciutat Vella een goede keuze! Je kan er verdwalen in de kronkelende straatjes en genieten van de levendige pleinen vol restaurants. De wijken El Carmen of El Mercat zijn in dit geval goede keuzes!

Spendeer je liever wat meer tijd aan de stranden, dan zijn de wijken Malvarrosa en Cabanyal in het district Poblats Maritims ideaal.

Tot slot heb je ook de bruisende uitgaanswijk Ruzafa, net buiten het oude stadscentrum.

Wat kan je doen in Valencia?

Ontdek het indrukwekkende Ciudad de las Artes y las Ciencias

Één van de meest iconische plekken in Valencia is Ciudad de las Artes y las Ciencias, letterlijk vertaald de stad van de kunsten en wetenschappen. Het is een opvallend, futuristisch ontwerp van de Spaanse architecten Santiago Calatrava en Félix Candela. Het bestaat uit vijf verschillende gebouwen: Hemisfèric, Museu de les Ciències Principe Felipe, Palau de les Arts Reina Sofía, L’Umbracle en L’Oceanogràfic waarover later meer.

Er zijn tal van activiteiten die je er kan ondernemen. Zo kan je kajakken, suppen of met een bootje varen op het helderblauwe water. Daarnaast kan je er ook fietsen of go carts huren om rond het domein en de Turia tuinen te fietsen.

Bezoek het grootste aquarium in Europa: Oceanogràfic

Oceanogràfic is één van het meest indrukwekkende en grootste aquarium van het Europese vasteland. Je kan er naast bijzondere vissen ook pinguïns, zeeleeuwen, krokodillen, haaien, belugas,… vinden.

Het is er enorm groot dus je rekent hier best voldoende tijd voor uit. De map kan je alvast hier eens bekijken. Om te vermijden dat je lang moet aanschuiven kan je je ticket gemakkelijk vooraf boeken via Get Your Guide.

Oceanografic

Picknick in het Túriapark

Picknicken in het Túriapark is een populaire activiteit voor zowel locals als toeristen. Het is een uitgestrekt stadspark dat is aangelegd in de drooggelegde rivierbedding van de rivier de Túria, en biedt een prachtige groene omgeving om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Bezoekers kunnen langs de vele paden wandelen of fietsen, of gewoon ontspannen op de grasvelden. Het park heeft verschillende openbare picknickplaatsen met tafels en banken waar mensen hun eigen eten en drinken kunnen meenemen.

Naast picknicken biedt het Túriapark ook tal van andere recreatieve activiteiten, zoals sportvelden, speeltuinen, trimparcoursen en botanische tuinen, waardoor het een ideale bestemming is voor een dagje uit. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van een ontspannen namiddag.

Je kan inkopen doen voor je picknick in de Mercat Central, Mercat de Colón of één van de vele winkels.

Een dagje op strand

Valencia heeft verschillende stranden langs de kustlijn, waarvan de meest populaire zijn:

  1. Playa de la Malvarrosa: een breed strand met fijn goudkleurig zand en allerlei voorzieningen, waaronder douches, toiletten en sportfaciliteiten. Daarnaast zijn er tal van restaurants en cafés langs de promenade.
  2. Playa de las Arenas: Aansluitend op Playa de la Malvarrosa, maar iets rustiger. Het is er vaak een pak rustiger dan in la Malvarrosa.
  3. Playa de la Patacona en Playa Port Saplatja: Stranden ten noorden van Valencia. Ze zijn populair bij zowel locals als toeristen en hebben ook verschillende restaurants en strandbars.
  4. Playa del Saler, Playa de la Garrofera en Playa de la Devesa del Saler: deze stranden liggen ten zuiden van de haven van Valencia, aan het natuurpark Albufera. Het zijn rustige stranden met duinen, perfect voor wie op zoek is naar wat meer afzondering en rust.

De stranden van Valencia zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit het stadscentrum met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets.

Sunset cruise

Een sunset cruise in Valencia is een magische ervaring waarbij je kunt genieten van de prachtige zonsondergang terwijl je over de glinsterende wateren van de Middellandse Zee vaart. Tijdens zo’n cruise kun je ontspannen op het dek van een boot, terwijl je langs de kustlijn van Valencia vaart en de kleuren van de hemel langzaam veranderen bij zonsondergang.

Er zijn diverse mogelijkheden voor een cruise. Denk maar aan catamarans, zeilboten en jachten.

Sunset cruise Valencia

Stadswandeling, fietstocht of shopping

Bij een citytrip hoort uiteraard ook een stadswandeling. Je kan het oude centrum gemakkelijk te voet of met de fiets verkennen.

Je kan starten aan de Serranos torens of aan de torens van Quart.

De Serranos toren zijn gotische torens die een onderdeel waren van de stadsmuur rond Valencia. Van daaruit passeer je het Palais des Borgia en Palau dels Català de V tot aan het Palacio Baylía, een paleis uit de 15de eeuw met gotische architectuur en een indrukwekkende façade. Vlakbij is het Palau del Marqués De Scala dat eveneens in de 15de eeuw gebouwd werd in een gotische stijl.

Vervolg je weg naar twee andere paleizen: het 18de eeuwse Palacio de Fuentehermosa en het 15de eeuwse Palais de la Generalitat Valenciana.

De volgende stop is aan de Plaza de la Virgen, een pittoresk plein in het hart van Valencia. Hier kan je onder meer de kathedraal en de barokke basiliek bewonderen.

Vervolg je weg langs de prachtige Arc del Carrer de la Barcella. Struin door de vele straatjes tot je aan de fonteinen Fuente de la Plaza del Ayuntamiento komt. Van hier kan je gemakkelijk shoppen of iets lekker eten in de vele restaurants of in de Mercat Central, één van de grootste overdekte markten in Europa. Het is een prachtig gebouw waar je vele verse producten en lokale delicatessen kan terug vinden.

Eindig je tocht uiteindelijk aan de Torres de Quart.

Als je met de fiets bent, kan je ook langs de Túriatuinen fietsen tot aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Er zijn veel begeleide wandelingen of fietstochten die je hier kan vinden.

Waar eten in Valencia?

Valencia heeft zoveel leuke eet-en drinkplekjes! Of je nu op zoek bent naar een lekkere toast avocado met een eitje, of traditionele Spaanse tapas, ik ging op onderzoek en deel mijn favoriete plekjes graag.

Mijn twee favoriete ontbijt- en brunchrestaurants in Valencia zijn Brunch Corner en Federal.

Om te lunchen of te dineren, heb ik mijn favorieten per gebied gekozen. Bestel zeker één van de vele heerlijke Spaanse tapas zoals iberico ham, croquetas,…of de typische Paella Valenciana.

In Russafa, wel gekend voor het uitgaan en de vele leuke cafés en restaurants, is La Flaca favoriet. Aan de haven is Restaurante Marina Beach club een leuke plek. Aan het strand is El Girafe een gezellig plekje met boho vibes. Aan de Ciutat de les Artes i Les Ciencias genoten we bij El Kiosko.

Maar mijn absolute favoriet in die regio is het onderwaterrestaurant Submarino in Oceanogràfic. Het is zonder twijfel het meest unieke Europese restaurant waar ik al geweest ben, en het eten is er bovendien echt heerlijk.

Submarino

De afgelopen jaren had ik het geluk meerdere keren in Valencia te zijn. De eerste keer was ik er voor mijn vrijgezellenfeest. De tweede keer als citytrip met een vriendin. En tot slot met mijn gezin op doorreis naar de Costa Blanca.

Wil je graag meer weten? Aarzel niet mij een berichtje te sturen.

Plaats een reactie