Cuba: 1 maand rondreis

IMG_7772

Cuba, een land waar de tijd lijkt stilgestaan te hebben. Een land met auto’s uit de jaren vijftig (en soms zelfs vroeger), koloniale architectuur en een revolutie die tot op heden een zeer belangrijke rol speelt in het leven van de Cubanen. Voeg daar de prachtige natuur aan toe en de witte stranden en je weet waarom dit een onvergetelijke belevenis is.

Om te beginnen is Cuba niet zo maar een eiland: het land bestaat uit honderden Cayo’s en is ongelooflijk omvangrijk. Plan jouw route dus goed uit en kies voor die highlights die je echt wilt zien.

Onze route

Dag 1: Varadero

Aankomst in Varadero. Een toeristische badplaats met een lang uitgerekt wit zandstrand, marktjes vol souvenirs en klassieke auto’s. Een uitvalsbasis vlak bij de internationale luchthaven om de rondtrip in Cuba te starten. Met de hordes toeristen, duurdere restaurants en fancy hotels geen must voor de echte backpacker.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Relaxen aan het strand
  • Snuisteren langs de souvenirshops

Dag 2: Santa Clara

Santa Clara was zeer belangrijk in de laatste dagen van de Revolutie (1958). Op een bepaald moment lieten de manschappen van Che Guevara een gepantserde trein ontsporen van de dictator Batista. De stad huisvest dan ook het “Treinmuseum” alsook het Mausoleum van Che Guevara.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Laat je door een lokale gids op sleeptouw neem langs de bezienswaardigheden van Santa Clara
  • Mausoleum van Che Guevara
  • Treinmuseum

Dag 3-6: Playa Santa Lucia

In een uithoek van Cuba ligt Playa Santa Lucia. Deze witte (en vooral verlaten) zandstranden doen je wegdromen. Een paardenkoets voert je langs lagunes met flamingo’s tot aan het adembenemende Playa Los Cocos.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Vaar met een catamaran naar Playa Bonita en geniet er van een uitgebreid buffet met onder meer paella en kreeft én een open bar.
  • Ga met een koets naar Playa Los Cocos. Onderweg passeer je lagunes met flamingo’s waar je kan stoppen.
  • Snorkelen in een unieke onderwaterwereld.

Dag 7: Holguín

Holguín is een plek waar je weinig toeristen tegen komt. Nochtans is het een zeer aangename plek om rond te wandelen en kan je genieten van een panoramisch zicht over de gehele stad.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Beklim de 438 trappen van de Loma de la Cruz om een panoramisch uitzicht over de stad te krijgen.

Dag 8-10: Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is de tweede grootste stad van Cuba, al voelt dat niet helemaal zo. Eens je de kathedraal immers weet zijn en de kade, ken je je weg. Het is een stad waar de diversiteit van de Cubanen zeer duidelijk is. Bovendien is er overal wel wat te zien. Passeren ze niet met verse groenten, dan is het wel met vlees of vis.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Wandel door de kleurrijke stad. Passeer langs de Catedral de Nuestra Senora de la Asuncion en de verschillende plazas.
  • Bezoek het Castillo de San Pedro de la Roca del Morro dat Santiago onder meer tegen de piraten beschermde en net buiten de stad ligt.
  • Ga op zoek naar de Cascada de Juan Gonzalez. Deze waterval is momenteel nog niet gekend door de toeristen. Het is zeker niet de grootste waterval, maar een gezellige plek om te baden en te genieten van de natuur. De hike ernaartoe is eveneens heel mooi! Ik heb de plek toegevoegd op maps.me zo kan je de exacte locatie vinden.
  • Geniet van een adembenemend uitzicht op de top van La Gran Piedra. Deze rots is 51 meter hoog en steekt boven het landschap uit. Je klimt eerst 459 trappen omhoog vooraleer je kan uitblazen. Je betaalt 2 CUC aan de ingang maar krijgt hier op het einde wel een fris drankje voor in de plaats.
  • Ontspannen kan aan Playa Siboney, waar je gezellig kan schuilen onder de typische Caraïbische parasols.
  • Een leuke uitstap met kinderen is de Valle de la Prehistoria (vlakbij Playa Siboney) waarbij je enkele miljoenen jaren terug gekatapulteerd wordt naar een vallei met levensechte dinosaurussen. Er zijn wel meer dan 100 replica’s van dinosaurussen op het enorme terrein te vinden. Ze zijn niet allemaal meer in perfecte staat, maar als enige toeristen is de 1 CUC die je betaalt zeker de moeite.

Dag 11-12: Bayamo

Onze volgende halte is Bayamo, onze uitvalsbasis voor een uitstap naar de beroemde Sierra Maestra waar Fidel Castro zich maandenlang schuil hield tijdens de Cubaanse Revolutie. Bayamo zelf is een zeer aangenaam stadje.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Excursie naar La Comandancia de la Plata. Vanuit Bayamo neem je een taxi (1,5 uur) naar het groene stadje van Santo Domingo. Van daaruit brengt een 4X4 je tot aan de Alto de Naranjo. De trekking (met gids) gaat langs smalle wegjes en duurt ongeveer vier uur (+- 6 km). Je bezoekt verschillende ruimtes van het hoofdkwartier van de revolutie zoals de keuken, het ziekenhuis, de kamer van Fidel, … Het zicht op de Sierra Maestra is wonderlijk.
  • Zoek je nog iets meer uitdaging? Een combinatie van de bovenstaande excursie met een hike naar de Pico Turquino is een driedaagse expeditie.
  • Een aanrader voor een avondje uit: Restaurant Meson La Cuchipapa in het centrum van Bayamo. Dit authentiek restaurant heeft een zeer fijne koloniale sfeer. Elke avond speelt een band er muziek en het eten is heerlijk. De huisgemaakte cocktails zijn zeker niet duur, maar wel heel sterk.
  • Wandel langs de Paseo Bayamés.
  • Een show in Teatro Bayamo zou de moeite zijn. Ze spelen enkel op woensdag, zaterdag en zondag.

Dag 13-14: Camaguey

Het historische centrum van Camaguey staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Helaas hadden wij na een lange tocht van Bayamo naar hier niet veel zin in een stadswandeling waardoor je de echte highlights van Camaguey zelf zal moeten ontdekken.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Ga op uitstap naar Reserva Ecologica Limones Tuabaquey. Tijdens deze hike (7,5 km) wandel je in een kalkstenen schacht op zoek naar vogels, slangen en orchideeën. De hike passeert langs een krater en eindigt aan een grot waar je vleermuizen en muurschilderingen kan bewonderen.
  • Struin langs de leuke boulevard vol gezellige restaurants en winkeltjes. Verborgen achterin is Restaurant El Patio waar je voor heel zachte prijsjes heel lekker kan eten.
  • (Ga toch maar op stadswandeling in Camaguey. Het schijnt de moeite te zijn.)

Dag 15-17: Trinidad

Halfweg onze trip maken we kennis met het prachtige, koloniale Trinidad. Trinidad zal één van onze favorieten blijken, omwille van de mix tussen de prachtige architectuur, het mooie zandstrand vlakbij (14 km van de stad) en de majestueuze Topes de Collantes met zijn wondermooie watervallen.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Ga op ontdekking in het centrum van de stad. Geniet van live muziek in de Casa de la Musica, vlakbij de Plaza Mayor.
  • Doe één van de hikes in de Topes de Collantes. Er zijn meerdere watervallen waarnaar je een trekking kan ondernemen. Wij kiezen voor de Vegas Grande die een zeer spectaculaire indruk nagelaten heeft. Je kan er zwemmen en genieten van de – volgens de taxichauffeur – 100 meter hoge waterval. De hike is zeer mooi en op sommige punten vrij steil. Onderweg kan je stoppen
  • Geniet van een dagje strand aan het mooie Playa Ancon. Blijf zeker voor de zonsondergang, maar zorg dat je vervoer naar Trinidad geregeld is. Na zes uur zijn er amper taxi’s te bespeuren waardoor je te veel betaald.
  • (Paardrijden in de regio zou heel mooi zijn!)

Dag 18-19: Cienfuegos

Niet zo heel ver van Trinidad, kan je Cienfuegos vinden. Een stadje dat door de Fransen gekoloniseerd werd en dat is er aan te zien! Het prachtige Parque José Marti liet met de Arco de Triunfo een indruk na op ons en bombardeerde Cienfuegos prompt tot onze favoriete Cubaanse stad. Voeg daar de leuke winkelstraat en de straatjes met souvenirs aan toe en je eerste dag is om.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Wandel even rond in het centrum (Parque José Marti) en geniet van de Franse invloeden op deze koloniale gebouwen.
  • Boek een excursie naar de befaamde El Nicho watervallen waar je kan baden en genieten van het uitzicht, mits je niet overstelpt wordt door de hordes toeristen.
  • Ga zwemmen in de Nautico Club de Cienfuegos. Voor slechts 8 CUC per volwassene (kleine kinderen gratis) spendeer je een dagje aan een zwembad in een uiterst mooie en rustige setting aan de haven. De zonsondergang is spectaculair en zeer goed te bewonderen.

Dag 20-22: Playa Larga

Playa Larga bevindt zich te midden van de beroemde Varkensbaai. In Playa Larga zelf valt naast het strand echter niet veel te beleven. Restaurants kan je er amper vinden, maar muggen zijn in veelvoud aanwezig! Playa Larga is wel een goede uitvalsbasis voor een aantal leuke dagtrips. Zo kan je krokodillen bewonderen of gaan duiken in een prachtige omgeving.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Ga op excursie naar Punta Perdiz en Cueva de los Peces. Je kan er duiken en snorkelen. Wij boekten onze duiktrip via Club Octopus International Diving Center. Voor slechts 35 CUC kan je (zonder duikbrevet) gaan duiken. Transport, materiaal en stops aan Punta Perdiz en Cueva los Peces zijn inbegrepen. Als je een duikbrevet hebt, kan je dit reeds voor 25 CUC doen.  Punta Perdiz is een prachtige plek met helder water, koraal en vissen in alle kleuren. In de Cueva de los Peces kan je snorkelen in een 70 meter diepe cenote. Je kan langs verschillende gangen zwemmen en genieten van de prachtige onderwaterwereld.
  • Ga op zoek naar flamingo’s in de Laguna de las Salinas in de Cienaga de Zapata (het moerasgebied van Cuba). Je boekt de tour rechtstreeks bij de Playa Larga’s National Park Office van waaruit een taxi (zeg maar een uit de kluiten gewassen jeep) je vervoert naar een door muggen geteisterd gebied. Langs beide kanten van de weg zijn lagoons te vinden waar je duizenden roze flamingo’s kan spotten. Gezien de muggen met een muggenspray niet tegen te houden zijn, doe je best een lange broek en lichte trui aan.
  • Nog wat tijd? Breng een bezoekje aan de Crocodile Farm Criadero de Cocodrilos waar je babykrokodillen en de tientallen grotere exemplaren kan zien. Je kan op de foto met een krokodil en je kan de grote exemplaren zelfs voeren.

Dag 23-26: Viñales

En toen was er… Viñales. Een betoverende vallei met tabaksvelden en koffieplantages. Er zijn tal van plekken waar je volop kan genieten van het zicht. Vooral een paardrijtocht geeft een prachtig zicht op de vallei en zijn groene en bruine velden.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Een absolute must-do is een paardrijtocht langs de tabaksvelden en koffieplantages. De tocht is absoluut prachtig en leidt je naar de Mural de la Prehistoria en langs de velden. Onderweg stop je bij een tabaksveld waar het verwerkingsproces van de sigaren uit de doeken gedaan wordt. Je krijgt er de kans om sigaren te roken (en kopen). Vervolgens stop je langs een koffieplantage waar je kan proeven van de koffie en honing. De paarden nemen je een aantal uren mee voor een excursie van +- 12 km.
  • Bezoek één van de drie bekende grotten in de regio. Wij kozen voor de grot van Santo Tomas, maar de Cueva del Indio zou ook heel leuk zijn! De grot van Santo Tomas (Gran Caverna de de Santo Tomas) is het tweede grootste grottencomplex van het continent. Er zijn verschillende niveau’s en gallerijen. Na een stijle klim omhoog, ga je de grot binnen. De tour duurt ongeveer 1,5 uur en laat je indrukwekkende formaties zien. Met een beetje geluk kan je vleermuizen spotten en afhankelijk van de periode leent de grot zich tot een duik in het natuurlijk zwembad.
  • Spendeer een dag aan het prachtige 3 kilometer lange paradijselijke strand van Cayo Jutias. Je spendeert er de hele dag en kan er héél lekker (maar wel basic) eten in het restaurant. Vanuit Viñales worden er excursies gepland.
  • Ga lekker eten in één van de vele barbecue-restaurants in het centrum van Viñales.

Dag 27-29: Havana

Havana is als hoofdstad van Cuba uiteraard een heel grote stad. En heel eerlijk, viel deze hoofdstad ons toch wat tegen. Na alle mooie steden, de Amerikaanse auto’s en de prachtige natuur die we onderweg gezien hadden kwamen we in het toeristisch hart van Cuba. Een plek waar met een oldtimer rondrijden dé excursie van stad is, waar de meeste huizen verkrotten, waar een gezellig restaurant vinden nét iets minder makkelijk is en waar wij ons even verloren voelden.

Wat staat er zeker op het programma?

  • Loop rond in Habana Vieja met zijn honderden historische gebouwen.
  • Ga iets drinken op de rooftop van vijfsterrenhotel Gran Hotel Manzana Kempinski. Het uitzicht is méér dan de moeite.
  • Stop even langs de Plaza de la Revolucion, één van de grootste stadspleinen ter wereld met het José Marti-monument, en de gezichten van Che Guevara en Fidel Castro.
  • Boek jezelf een Classic Car Tour.
  • Wandel langs de Malecon.

Wat staat er zeker niet op het programma?

  • Als Europeaan zijn we verwend met de hop on hop off bussen in de meeste Europese steden. Laten we stellen dat dit in Havana niet hetzelfde is. De bus brengt je langs verschillende hotels, het aquarium, de Plaza de La Revolucion en rijdt de Malecon af. Niet echt spectaculair helaas.

Dag 30-32: Varadero

We eindigen onze reis waar we begonnen zijn in Varadero. We genieten nog even van het goede weer en het strand vooraleer we huiswaarts keren.

Vanuit de resorts worden er tal van excursies aangeboden zoals een Seafari naar Cayo Blanco en een Jeep Safari met een 4×4 naar Valle de Yumuri. De excursies zijn uiteraard wel stevig overpriced.

Algemene tips Cuba

  • Logeer in Casa Particulares, de Cubaanse B&B’s. Ze zijn quasi in elke straat te vinden en te herkennen aan een symbool.
  • Reken op een algemeen hoge kost voor transport en excursies.
  • Reizen doe je het goedkoopst met de Viazul-bus. Tickets boek je best op voorhand online. De website is heel gebruiksvriendelijk en je krijgt de bevestiging per mail. Je dient deze wel af te drukken!
  • Download de offline app Maps.me waarmee je je overal kunt oriënteren. Download de kaart van Cuba op voorhand (anders kan het lang duren).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vragen of opmerkingen? Aarzel niet ons een berichtje te sturen.